Oasen

Projektet ”Oasen” er en økologisk frugtlund på Knivholt, der blev opstartet i februar 2016 af gode ihærdige ildsjæle og venner til Knivholt Hovedgaard, – og ikke mindst i tæt samarbejde med foreningen Knivholts Venner.

Frugtlunden er cirka en hektar jord, sydvest for Knivholt Hovedgaard, ud mod Hjørringvej.
Hovedsigtet med frugtlunden er, at det på sigt bliver en samling frugttræer af hovedsageligt gamle danske frugtsorter som eksempelvis æbler, pærer, blommer, sure og søde kirsebærtræer m.fl.

De fleste sorter bliver fremavlet som podekviste fra Nordisk Genbank, ”pometet”, – institut for Plante- og Miljøvidenskab på Sjælland, som har samlet sorter fra hele landet i flere generationer.

De bliver alle podet på de vildtstammer, som frugttræerne oprindeligt blev podet på, – så det bliver flotte træer, som vi husker dem i de gamle landbohaver. 

Lunden bliver desuden omkranset af en samling af de vilde arter: mirabeller, kræger og hasselnødder samt enkelte valnødder, mispel og kvæder, der samlet hermed også gerne skal give den fornødne læ til området.

Ad tid forventes der et samlet antal planter på ca. 500 stk.

Der vil også på sigt blive etableret snoede stier mellem træerne, så det bliver en hyggelig lund af træer, der blomstrer og sætter frugter af næsten glemte sorter.

Ligeledes vil der på lyse åbne steder blive placeret bord-bænkesæt, så besøgende kan sidde og nyde livet og frugterne.

Det er også tanken, at området vil blive brugt til at afholde temadage.

Skoler og daginstitutioner kan ligeledes benytte frugtlunden og området i deres undervisning mm, – og får samtidig mulighed for at høste frugter og bær.

Da der i kanten af arealet er indrettet en skolebigård, vil det endvidere skabe en fantastisk synergieffekt.  

Hele projektet er fra start og vil også fremadrettet blive gennemført primært med frivillig arbejdskraft.

oasen
oasen
oasen
oasen